Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Το άρωμα της κουζίνας μας

Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 

 

Πριν κάποια χρόνια  ανακάλυψα  την παραδεισένια  γεύση που δίνει στη μαγειρική η πρόσμιξη του ελαιόλαδου με διάφορα  βότανα πιπέρια και εσπεριδοειδή .

 

Βέβαια  αν σκεφτούμε ότι αρκετούς αιώνες πριν, οι πρόγονοί μας γνώριζαν ήδη πολύ καλά την ανάμειξη αρωματικών φυτών, μπαχαρικών, βοτάνων, λουλουδιών και χόρτων με το ελαιόλαδο συν τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες , εγω  έρχομαι τελευταία και καταϊδρωμένη ,μπροστά  στον  Αρχεστρατο που συμβουλεύει να τηγανίζονται τα διάφορα νόστιμα μικρά ψάρια των ακτών της Αττικής σε ελαιόλαδο με άνθη λαχανικών.. 

 Είναι πολύ απλό να παρασκευάσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο ,ελιξίριο όπως το λέει μια φίλη μου ,όταν δοκιμάζει το μπριάμι μου .Μεγάλα μυστικά δεν έχει .

Και  αφού σας έβαλα στη διαδικασία να σκέφτεστε που έχετε άδεια μπουκαλάκια να αρχίσετε τις αλχημείες δεν μπορώ να μην σας δώσω μερικές βασικές πληροφορίες .

Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας .Τα μπουκαλάκια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του λαδιού αποστειρωμένα και κοντόχοντρα, ξέρετε αυτά που στη βάση τους είναι σαν μπολ και στενεύουν προς τα πάνω .Ο λόγος είναι ότι  θέλουμε το φυτό να είναι πάντα μέσα στο λάδι .Αλλιώς θα μας χαλάσει την ποιότητα του ΄λαδιού ,τα αρωματικά φυτά μας ,να μην έχουν ίχνος υγρασίας .Η αποθήκευση  σε  σκοτεινό σημείο και δροσερό ..

Σχεδόν σας τα είπα όλα .Που πάτε εχει και συνέχεια.... .Ας πούμε ότι βιάζεστε μια μέρα και θέλετε να αρτύσετε μια σαλάτα  αλλα δεν προνοήσατε .Σε αυτή τη περίπτωση μπορούμε να ζεστάνομε τα αρωματικά σε ένα μέρος του ελαιολάδου, στη συνέχεια να φιλτράρομε  ενώ είναι ακόμα ζεστό και να ανακατέψομε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να σαγηνεύσει , σαλάτες, βραστά λαχανικά, ψητά κρέατα ή ψάρια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό στην παρασκευή κάποιας σάλτσας. Ενας ντακος με ντομάτα, φέτα και κάπαρη, αποκτά τίτλο τιμής, με λίγες μόνο σταγόνες, από το αρωματικό έλαιο

Οι γεύσεις που θα σας γαργαλήσουν τον ουρανίσκο από το φυσικό αρωματισμό του ελαιολάδου είναι πολλές .Αλλες θα σας αρέσουν, άλλες θα σας ξινίσουν .Πειραματιστείτε   κατα τα γούστα  σας

Τώρα μπήκαμε στην τελική ευθεία .Από δω και πέρα δεν εχω καμία ευθύνη .Τα πειράματα δικά σας .Προσοχή η ποσότητα λαδιού μην ξεπερνά τα δυο φλιτζάνια και τα αρωματικά με σύνεση, ένα κλωναράκι αρκεί ,4 καρφάκια γαρύφαλλο υπεραρκετά ,ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο , κάρυ ,δυο σκελίδες σκόρδο, .6 κόκκοι πιπέρι, ένα  ξυλάκι κανέλλα,την δουλειά σας θα την κάνουν . Μην σας πιάσουν τα μπερικέτια σας εδώ .Και  για να μην κουράζεστε, οπου χρειάζεται φιλτράρισμα ,προσαρμόστε ένα τούλι στο στόμιο του μπουκαλιού

Και για να μην με βρίζετε σε τυχόν αποτυχία σας ,θα σας δώσω αρχικά τον τέλειο και σίγουρο συνδυασμό .Πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο με δυόσμο, άνηθο ή μάραθο και μαϊντανό. Ξεκινήστε τα πειράματα σας με αυτόν .

 Ελαιόλαδο με γαρύφαλλα και κανέλα

 Σκεφτείτε μια πίτα κανέλλας και πολλά άλλα γλυκά …..!!!

Σε δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο ,4 καρφάκια γαρύφαλλα κι ένα ξυλάκι κανέλλα
 

Ελαιόλαδο με σκόρδο και δεντρολίβανο.


 Σε δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο, 2 σκελιδες σκόρδο ένα κλαδάκι δεντρολίβανο .

Ταιριάζει με ψητές πατάτες, μελιτζάνες, αρνι και ψάρι  σαβόρο

Ελαιόλαδο με μπαxαρικά 

για ωραία πικάντικα πιάτα

Σε  δυο φλιτζάνια ελαιόλαδο   6 κόκκους από μπαχαρι  και διάφορα πιπέρια .

Ελαιόλαδο με λεμόνι


Εδώ θέλετε βοήθεια περισσότερη .Υπάρχουν 2 τρόποι ,ο ένας είναι να πλύνετε τρία μικρά λεμόνια. Στο καθένα απ' αυτά καρφώνετε  γαρύφαλλα. Βάζετε τα λεμόνια με τα γαρύφαλλα σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτετε ένα λίτρο ελαιόλαδο .Σε λίγες μέρες είναι έτοιμο .

Ο άλλος τρόπος είναι να βάλετε μόνο τη φλούδα του λεμονιού .Και για πιο μεγάλη διάσταση, κάντε συνδυασμό με θυμάρι , ρίγανη .η μάραθο.

 Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή


 Το ελαιόλαδο με πορτοκάλι, κίτρο ,περγαμόντο είναι θαυμάσιο στο μπριαμ ,ιμαμ  σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης είναι το πιο κατάλληλο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια..

Ελαιόλαδο με βόταvα .

Εδώ αλλάζουμε τις αναλογίες λίγο, γιατι μας πέσανε πολλά τα αρώματα .
Σε ένα μεγάλο μπουκάλι ελαιόλαδο, δηλ. 4 φλιτζάνες, μπορούμε να βάλομε πολλά βότανα μαζί, όπως 2-3 κλαδάκια ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι ξερό δυόσμο και 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό. Το αποτέλεσμα, μετά από μερικές μέρες θα σας κάνει να μαγειρεύετε ασταμάτητα ,δοκιμάζοντας γεύσεις  .

Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά


 2 φρέσκες καυτερές πιπεριές αρκούν μέσα σε δυο φλιτζάνια  λάδι για να μας δώσουν μετά από δυο εβδομάδες ένα τέλειο άρτυμα  για χόρτα, κρέατα (κυρίως σχάρας), ακόμα και ομελέτες  σάλτσες ντομάτας, κρέατα ή ακόμα και όσπρια. Προσθέστε και 2 φύλλα δάφνης αν θέλετε .

Στο γνωστό σας λαδόξιδο προσθέστε λιγο σκόρδο και κάπαρη

Και μια τελευταία συμβουλή .

Μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο με όλα τα αρωματικά φυτά: δενδρολίβανο, μάραθο, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, εστραγκόν, μαϊντανό, κόλιαντρο από ένα κλωναράκι , σε συνδυασμό το πολύ μεχρι 3 είδη .και σε αναλογία παντα 2 φλιτζάνια λάδι και ένα κλαδάκι  από αρωματικά χόρτα .

Καλή επιτυχία!!!!!

 

 

 

 

Μεταφορά στην κορυφή