Σαλτσες....σαλτσες...σαλτσες .....
Συντάχθηκε απο τον/την ΝΤΙΝΑ
http://img148.imageshack.us/img148/175/69428978.jpg
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}
Οι σάλτσες στη μαγειρική και οχι στα λόγια φυσικά, είναι κατι σαν τα αξεσουάρ στο μπουντουάρ μιας φιλάρεσκης κυρίας .Ανάλογα το ένδυμα και το κατάλληλο κολιεδακι ,ένα πράγμα .
Η σάλτσα λοιπόν αποτελεί το συν στη μαγειρική και όποιος σέβεται την κατσαρόλα του ,θα πρέπει αν μη τι άλλο, οχι μόνο να ξερει να παρασκευάζει κάποιες απλές συνταγές σάλτσας, αλλα να γνωρίζει και με τι ταιριάζει η κάθε μια .Φυσικά υπάρχουν παραπάνω απο μερικές συνταγές και οπως ελεγε ο διάσημος Γάλλος ιστορικός Αντρέ Καστελό, οι σάλτσες είναι αμέτρητες, όσο και οι μάγειρες.
Μην πανικοβάλλεστε, εσείς που είχατε την ατυχία να με διαβάζετε ,υπομονή ....
Κάνοντας μια αναδρομή στο χρονο η σάλτσα εχει ρίζες στην Ελληνική αρχαιότητα, αλλά και τη Ρωμαϊκή εποχή, η σάλτσα πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη «σάλσους», που σημαίνει αλατισμένος.Τοτε ο ρολος της σάλτσας ηταν η κάλυψη της άσχημης οσμής από τα τρόφιμα λογω ελλείψεως ψυγείου .
Αναφερω τον γαρο των αρχαιων ελληνων , τον οποίον, παρασκεύαζαν από αλατισμένα μικρά ψάρια και αφού πρόσθεταν σε αυτά κρασί, τα άφηναν στον ήλιο να αποξηρανθούν. Στη συνέχεια, τα έλιωναν, τα ανακάτευαν με νερό, λάδι, κρασί ή ξύδι
Στο Μεσαίωνα οι σαλτσες , ηταν από ξίδι αλλά και από κρασί ή χυμό πράσινων σταφυλιών Αλλα και ξινόγλυκες με μέλι ή αποξηραμένα φρούτα. .
Συνοπτικά φτάσαμε στον 18 αιώνα που έκανε την εμφάνιση της η αυτού μεγαλειοτης μπεσαμελ και τελειωμό δεν έχουν απο εκεί και πέρα .οι σάλτσες με βαση την μπεσαμελ η χωρίς ..
Στον 21 αιώνα οι σαλτσες άλλαξαν ρόλο, έγιναν απαλές και απλές .Δεν σκεπάζουν τις γεύσεις , τις αναδεικνύουν .Ακόμα κι οταν θέλουμε να μελώσουμε τη σάλτσα ενός κοκκινιστού δεν χρησιμοποιούμε πλέον αλεύρι .Λιγο παρθένο ελαιόλαδο προς το τέλος του φαγητού και 1 λεπτο δυνατός βρασμός , αρκεί .Επίσης εχουν εμπλουτιστεί με φρέσκα μυρωδικά ,απαλό ελαιόλαδο ,τυριά , ξηρους καρπούς .ακόμα και φρούτα .Ενα ξινόμηλο στη σαλτσα σας μπορεί να κάνει θαύματα .
Προσαρμόσαμε λοιπόν στις μερες μας τις σάλτσες ,ανάλογα με τις ταχύτητες μας ,αλλά και την υγεία μας .Επιλέγουμε γρήγορες και πιο υγιεινές παρασκευές χωρις να μασκαρεύουμε το πιάτο μας .
Βλέπε σάλτσα πεστο ,που απο μόνη της η λέξη πεστο δεν δηλώνει σάλτσα, οπως νομίζουν πολλοί .Σαλτσα πεστο ,εννοούμε την κοπανιστή σάλτσα .Βάζουμε στο γουδί τα υλικά και τα συνθλίβουμε ,οποτε έχουμε σαλτσα πεστο βασιλικού σαλτσα πεστο θυμαριού σάλτσα πεστο με κουκουνάρι .κ.λ.π.
Επίσης μια σάλτσα από κρασί άσπρο, μια κουταλιά απαλή μουστάρδα , χυμό λεμονιού και λάδι αρωματισμένο από μια φέτα κίτρο και ρίγανη , χτυπημένα όλα μαζί , μπορεί να αναδείξει και να απογειώσει την γεύση από ένα πιάτο με ψάρι η ,λαχανικά ,η πατάτες η σπαράγγια. .
Με απλα υλικά , ελάχιστο χρόνο , λιγη φαντασία, η υπόθεση σάλτσα είναι παιχνιδάκι και μάλλον ο σαλτσιερης του μεσαίωνα θα έμενε χωρίς δουλειά στην εποχή μας