Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Καρπούζι

Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 

 Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που προέρχεται από την Αφρική. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά  της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10 αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην  Κίνα

   και τον  13ο αιώνα  εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι «υδροπέπων» . Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη  τουρκική  karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

 

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.

Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια.

Για το καρπούζι έχει επικρατήσει η άποψη πως δεν περιέχει καθόλου θρεπτικές ουσίες αλλά προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Κι όμως το καρπούζι περιέχει λίγη μόνο ζάχαρη, κατ' ακρίβεια την μισή απ'αυτή που περιέχει ένα μήλο (!), καθόλου λίπη, ενώ περιέχει πολλές άλλες πολύ σημαντικές ουσίες:

 

Βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, οι οποίες προστατεύουν από διάφορους καρκίνους. Επίσης η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων και κάποιων ουσιών που επιταχύνουν την γήρανση του οργανισμού

Βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και τη νυκτερινή όραση και βοηθά κάποια κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού, τα λεμφοκύτταρα, να καταπολεμούν τις μολύνσεις

Βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην παραγωγή κάποιων ουσιών, οι οποίες με την σειρά τους είναι υπεύθυνες για πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως είναι η αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε καλά

Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της λειτουργίας της καρδίας και της πίεσης του αίματος

Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το παχύ έντερο στις κινήσεις του και έτσι βοηθούν ενάντια στην δυσκοιλιότητα

Λυκοπένιο, που είναι η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε όλα τα άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

 Πολύ απλό! Πρέπει πρώτα πρώτα να διαλέξετε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα αλλά να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ένα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του αφού αποτελείται από τόσο νερό. Τέλος, γυρίστε το και προσπαθείστε να βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε.Βρήκατε το τέλειο καρπούζι!

Τα μελλοντικά…καρπούζια

 

 

Σε ερευνητικές δοκιμές που γίνονται σε διάφορα Ευρωπαϊκά κέντρα, (π.χ. Βαλένθια) οι πρώτες έρευνες αφορούσαν στην παραγωγή καρπουζιών δίχως κουκούτσια, αν και αργότερα επικεντρώθηκαν στην αλλαγή του χρώματος της σάρκας του, αφήνοντας σε δεύτερα μοίρα την πρώτη προσπάθεια.

Εν τέλει, πρόσφατα, κατάφεραν να παράγουν καρπούζι με κίτρινη σάρκα και χωρίς κουκούτσια, γνωστό ως καρπούζι-ανανάς, που ήδη έχει κυκλοφορήσει στην αγορά σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία εξαιτίας της γλυκύτητάς του και της παρόμοιας γεύσης του με το παραδοσιακό κόκκινο καρπούζι. Επίσης, επιτεύχθηκε η παραγωγή καρπουζιού χωρίς κουκούτσια με πορτοκαλί σάρκα, απλά δεν είναι ακόμη στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού. 

Μεταφορά στην κορυφή