Μαγειρικές διαδρομές
Κουζίνες και μάγειροι
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Στην ελληνική γραμματεία μνημονεύονται πολλά ονόματα αρχιμαγείρων που θεωρήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες στην εποχή τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όπου υπάρχει ευμάρεια και πολιτισμός
Ελαιόδεντρο και ελαιόλαδο
Ιστορία: Το ελαιόδεντρο είναι ένα ευλογημένο δέντρο,που ευδοκιμεί στον πετρώδη και άγονο χώρο της Μεσογείου.
Παράγει καρπό κάτω από αντίξοες συνθήκες ανομβρίας,δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών,ενώ η μακροζωία και η παραγωγικότητά του,έγραψε την ιστορία των μεσογειακών λαών.
Mεξικάνικη κουζίνα
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Νόστιμη, πλούσια, πολύχρωμη, και βασισμένη σε φυσικά, αγνά συστατικά, η μεξικάνικη μαγειρική έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό των Αζτέκων και των Μάγια, με ιστορία 5 χιλιάδων ετών.
Σήμερα, απλώνεται με ταχύτητα σε όλες τις ηπείρους και τα φαχίτας, οι εντσιλάδας, τα τάκος, οι τορτίγιες ζητιούνται από τους νέους ανθρώπους σε κάθε πόλη της γης.
Παραδοσιακά Προϊόντα Ελλάδας
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Αρμόγαλο Θράκης. Ρευστό, υπόξινο παράγωγο πρόβειου, αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος, ανάλογα με την εποχή παρασκευής του. Βράζεται αμέσως μετά το άρμεγμα και έπειτα από δυο-τρεις μέρες, αφού πήξει ελαφρώς φυσικά, αλατίζεται και ανακατεύεται ώστε να ομογενοποιηθεί.
Καβουρμάς Θράκης. Πρόκειται για μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος, που
Το αυγό στη διατροφή μας
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Χρησιμοποιoύνται είτε όπως έχουν, βραστά ή τηγανητά, είτε σε μορφή σκόνης, μετά από ανασύσταση. Ευρύτατη είναι η χρήση τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, λόγω των πυκνωτικών, γαλακτωματοποιητικών και αφριστικών ιδιοτήτων τους.
Ταχίνι....το υγιεινό!
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Γνωστό από τα αρχαία χρόνια, το ταχίνι αποτελεί μία από τις ιδανικότερες και ολοκληρωμένες τροφές που ενισχύουν την υγεία, ενώ μία μόνο κουταλιά του το πρωί, δίνει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια!
Τι είναι το ταχίνι;
Ταχίνι ή ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα στα αραβικά ή τεχίνα στα εβραϊκά ονομάζεται ο σησαμοπολτός και πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο
Το ψωμί….ψωμάκι!
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκεύαζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.Κοκορέτσι
Η ζάχαρη στη διατροφή μας
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
H ιστορία της ζάχαρης
Eίναι συνδεδεμένη με την ιστορία του πολιτισμού. Στην αρχαιότητα μόνο το μέλι ήταν γνωστό. H ζάχαρη, από την σανσκριτική λέξη ΣAPKAPA αρχίζει πραγματικά την ιστορία της τον 4ο αιώνα π.X. με την ανακάλυψη από τους στρατιώτες του Mεγάλου Aλεξάνδρου, στην κοιλάδα του Iνδού ποταμού, ενός καλαμιού που δίνει "μέλι χωρίς μέλισσες".
Παστέλι
Συντάχθηκε απο τον/την Hlianna
Το παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι. Και τα δύο συστατικά του είναι φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Οι ρίζες του γλυκίσματος χάνονται στην αρχαιότητα. Τόσο το μέλι, όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Eλλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν.
Ελληνική κουζίνα! Παράδοση Πολιτισμός Κουλτούρα.
Η ελληνική κουζίνα, σε αντίθεση με κοινές πεποιθήσεις, δεν είναι μόνον μουσακάς, σουβλάκι και χωριάτικη σαλάτα. Έχει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές απαιτήσεις και των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων με εξαιρετικό τρόπο.
Περισσότερα: Ελληνική κουζίνα! Παράδοση Πολιτισμός Κουλτούρα.
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL